Wat is een PIJ-maatregel?
Wanneer een minderjarige verdachte van een misdrijf psychisch niet in orde is, kan de officier van justitie de rechtbank verzoeken om jeugd-tbs op te leggen. Dit wordt PIJ-maatregel genoemd. PIJ betekent Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Met een PIJ-maatregel wordt een jongere met een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis opgenomen in een justitiële jeugdinrichting. Hier krijgt hij een intensieve behandeling en begeleiding om herhaling van het misdrijf te voorkomen.
Een PIJ-maatregel is zeer ingrijpend in het leven van een jeugdige (en zijn ouders), hiervoor gelden dan ook de volgende voorwaarden:
de jeugdige wordt veroordeeld voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten, én
de veiligheid van anderen of de algemene veiligheid van personen en goederen maakt de PIJ-maatregel noodzakelijk, én
de PIJ-maatregel is in het belang van een zo gunstig mogelijke verdere ontwikkeling van de jeugdige, én
uit het advies van twee gedragsdeskundigen, waaronder een jeugdpsychiater, blijkt dat de jeugdige ene geestelijke stoornis heeft.
Aan alle vier de bovenstaande voorwaarden moet zijn voldaan om een PIJ-maatregel op te leggen. Als de rechtbank een PIJ-maatregel oplegt, wordt de jongere in een inrichting voor zijn of haar stoornis behandeld. De jongere krijgt de PIJ-maatregel voor 3 jaar. De maatregel kan 1 of 2 keer worden verlengd en mag in totaal maximaal 7 jaar duren. Na de maximale periode kan de PIJ-maatregel, als de veiligheid van de maatschappij dit vereist, omgezet worden in een maatregel van terbeschikkingstelling (tbs).
Wanneer een jongere van 16 of 17 jaar een volwassen indruk maakt, kan de rechter besluiten om het volwassenenrecht toe te passen. In dat geval kan aan een jongere het volwassen tbs opgelegd worden. Hierdoor kan de jongere langer worden behandeld.