OM-zitting

Een OM-zitting is een zitting bij het parket van de officier van justitie, waarbij u niet voor een rechter verschijnt, maar direct tegenover de officier van justitie staat. Tijdens de OM-zitting bespreekt de officier van justitie de strafzaak met u, en u krijgt de kans om verweer te voeren. Aan het einde van de zitting ontvangt u een straf in de vorm van een strafbeschikking. Deze straf wordt geregistreerd op uw justitiële documentatie (vroeger uw strafblad). Door de acceptatie van de strafbeschikking erkent u de schuld.

OM-zitting: een zitting zonder rechter
Een OM-zitting is een alternatieve manier om een strafzaak af te handelen zonder tussenkomst van een rechter. U krijgt direct een straf opgelegd, wat voor sommige mensen een snelle oplossing is, maar voor anderen juist nadelig kan zijn. Dit hangt af van de persoon en de zaak. Het is meestal verstandig om tijdens een OM-zitting bijgestaan te worden door een advocaat die gespecialiseerd is in strafrecht, zodat deze een sterk verweer kan voeren tegen de officier van justitie.

Voordelen van de OM-zitting
OM-zitting kan een gunstige manier zijn om van de strafzaak af te doen. De voordelen zijn onder andere:

  • U krijgt direct te horen welke straf u krijgt.

  • Er is enige ruimte om met de officier van justitie te onderhandelen (de advocaat speelt hierbij een belangrijke rol).

  • De maximale werkstraf is 180 uur.

  • De maximale duur van een ontzegging van de rijbevoegdheid is 6 maanden.

Nadelen van de OM-zitting
Er zijn echter ook verschillende nadelen verbonden aan een OM-zitting. De belangrijkste nadelen zijn:

  • Er is geen rechterlijke toetsing: u wordt volledig overgelaten aan de beslissing van de officier van justitie (uw tegenpartij).

  • Een officier van justitie komt zelden terug op zijn beslissing om tot vervolging over te gaan. De kans is dus groot dat u een straf krijgt opgelegd.

  • De officier van justitie kan geen voorwaardelijke straf opleggen, wat betekent dat u altijd een onvoorwaardelijke straf krijgt. Dit kan in sommige gevallen nadeliger uitpakken.

  • Als u het niet eens bent met de strafbeschikking, moet u binnen 14 dagen in verzet gaan om actie te ondernemen.

  • Mocht u het niet eens worden over de opgelegde straf, dan zult u later alsnog voor de rechter moeten verschijnen, wat betekent dat u twee zittingen heeft gehad.

  • OM-zittingen duren meestal maar kort (ongeveer 15 minuten), wat betekent dat u minder tijd heeft om uw verhaal goed te doen en verweer te voeren.

De beslissing of een OM-zitting voor u voordelig of nadelig is, hangt sterk af van de omstandigheden van de zaak en uw persoonlijke situatie.

Terugbelverzoek

Strafrecht advocaat nodig? Vul het onderstaand formulier in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.