
Ondertoezichtstelling (OTS)
Wanneer de Raad voor Kinderbescherming of het Openbaar Ministerie meent dat bij u thuis zaken spelen die de veiligheid van het kind in gevaar brengen, dan staan er een tweetal civielrechtelijke maatregelen tot hun beschikking. Neem gerust contact op voor advies, Prass Advocatuur kan u bijstaan in deze emotionele periode.
De minst ingrijpende van het stel is ondertoezichtstelling, ook wel kortweg OTS genoemd. Bij OTS wordt (vaak door een gecertificeerde instelling) een gezinsvoogd aangesteld, die advies en ondersteuning biedt aan zowel ouders als kind. In eerste instantie richt deze gezinsvoogd zich vaak op het assisteren van de ouders, maar naarmate het kind opgroeit verschuift de aandacht geleidelijk richting zijn of haar verzelfstandiging. Lees verder over ondertoezichtstelling.
Wat is Ondertoezichtstelling (OTS) precies?
Ondertoezichtstelling betekent dat een gecertificeerde instelling toezicht houdt op een kind, om zo de bedreiging van zijn of haar ontwikkeling af te wenden. Er wordt een gezinsvoogd aangesteld, die hulp en steun biedt aan zowel kind als ouders. Deze hulp en steun is er in eerste instantie op gericht de ouders te ondersteunen, maar als het kind daar volwassen genoeg voor is, verschuift de aandacht richting het vergroten van de zelfstandigheid van het kind.
Op grond van artikel 1:255 BW kan een OTS uitgesproken worden als ‘een minderjarige zodanig opgroeit dat hij in zijn ontwikkeling ernstig wordt bedreigd én:
de zorg die in verband met het wegnemen van deze bedreiging noodzakelijk is voor de minderjarige of voor de ouders die het gezag uitoefenen door hen niet of onvoldoende wordt geaccepteerd én
de verwachting gerechtvaardigd is dat de ouder(s) die het gezag uitoefenen binnen een, gelet op de persoon en de ontwikkeling van de minderjarige aanvaardbare termijn, de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding in staat zijn te dragen.’
Uitvoering en duur
Als de rechter een verzoek om ondertoezichtstelling honoreert, krijgt een gecertificeerde instelling de opdracht dit uit te voeren. Daarbij kan de minderjarige in kwestie meestal gewoon thuis blijven wonen, maar in een enkel geval kan ook een uithuisplaatsing volgen. Een gezinsvoogd bekommert zich samen met de ouders om de verzorging en opvoeding van het kind. De ouders blijven hier in het beginsel verantwoordelijk voor, maar zijn wel verplicht de aanwijzingen van de gezinsvoogd op te volgen.
Het is aan de rechter om te bepalen hoe lang de ondertoezichtstelling duurt. Het doel van OTS is dat de gezinssituatie zo verandert dat de ouders de opvoeding zelf weer aankunnen, OTS is een tijdelijke maatregel. Als maximum geldt twaalf maanden per beslissing, maar dit kan op verzoek steeds worden verlengd tot de jongere de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Wanneer de ouders of het kind (vanaf 12 jaar) menen dat ondertoezichtstelling niet langer noodzakelijk is, dan kunnen zij dit kenbaar maken bij de rechter. Deze kan de ondertoezichtstelling dan eventueel opheffen.
Terugbelverzoek
Jeugdrecht advocaat nodig? Vul het onderstaand formulier in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.