Rechtsbescherming tijdens OTS
Staat uw kind onder toezicht van een gezinsvoogd maar verloopt dit niet zoals gewenst of bent u het hier niet mee eens? In deze blog zet ik uiteen welke verschillende vormen van rechtsbescherming u heeft tijdens OTS. De wet biedt u en uw kind een aantal mogelijkheden om zich te verzetten tegen besluiten of tegen het handelen van de gecertificeerde instelling. Jeugdigen kunnen vanaf 12 jaar van deze rechten gebruikmaken.
Vervanging gezinsvoogd
Indien u niet tevreden bent met het optreden van de gezinsvoogd, kan de gecertificeerde instelling vragen de gezinsvoogd te vervangen. In sommige gevallen is er gewoonweg geen sprake van een match en kan een nieuwe gezinsvoogd leiden tot betere resultaten.
Vervangen gecertificeerde instelling
U kunt de kinderrechter verzoeken om de gecertificeerde instelling die de OTS uitvoert te vervangen.
Vervallenverklaring of intrekking schriftelijke aanwijzing
U kunt zicht verzetten tegen een schriftelijke aanwijzing van een gecertificeerde instelling. U kunt de kinderrechter verzoeken de aanwijzing (gedeeltelijk) vervallen te verklaren. Let wel, dit dient binnen twee weken te gebeuren nadat u de aanwijzing ontvangen heeft. Bent u het in eerste instantie eens met de aanwijzing maar vindt u dat deze niet meer nodig is omdat omstandigheden zijn gewijzigd? Dan kunt u de gecertificeerde instelling vragen de schriftelijke aanwijzing (gedeeltelijk) in te trekken. Weigert de gecertificeerde instelling, dan kunt u binnen twee weken beroep instellen bij de kinderrechter.
Opheffing OTS
U kunt tijdens de OTS de kinderrechter verzoeken om opheffing van deze maatregel. U moet dan aantonen dat de grond, de aanleiding voor de OTS, is te komen vervallen. Met andere woorden, u dient duidelijk te maken dat uw kind zich weer in een veilige omgeving begeeft en dat gedwongen jeugdhulp niet langer nodig is.
Beëindiging uithuisplaatsing
U kunt de gecertificeerde instelling verzoeken (i) de uithuisplaatsing van uw kind te beëindigen, (ii) de duur ervan te beperken of (iii) af te zien van de grond van de machtiging toegestane wijziging van de verblijfplaats van uw kind vanwege ‘gewijzigde omstandigheden’. U dient in dit verzoek duidelijk te maken dat de situatie gewijzigd is en de uithuisplaatsing dus niet meer nodig is of dat er geen aanleiding is tot verandering van de verblijfplaats. Indien de gecertificeerde instelling uw verzoek afwijst of binnen 14 dagen niets laat horen, dan kunt u ditzelfde verzoek indienen bij de kinderrechter.
Algemene geschillenregeling
U kunt bij de algemene geschillenregeling terecht, indien u het niet eens bent met de manier waarop de gecertificeerde instelling de OTS uitvoert. U kunt zich wenden tot de kinderrechter als u het niet eens bent met elkaar over de aanpak van de problemen door de gecertificeerde instelling. De rechter zal vervolgens eerst kijken of partijen het niet alsnog eens kunnen worden. Als dit niet lukt, dan zal de kinderrechter een beslissing nemen in het belang van de minderjarige. Dit wordt gezien als laatste redmiddel als u een moeizame relatie kent met de gecertificeerde instelling of gezinsvoogd, u dient voordat u zich wendt tot de rechter voldoende geprobeerd te hebben om er samen uit te komen.
Bent u het niet eens met hoe de OTS wordt uitgevoerd en heeft u behoefte aan advies? Neem gerust contact op met Prass Advocatuur, wij kijken graag met u naar de mogelijkheden.